Geschiedenis

De Nacht van de Kaap heeft haar naam te danken aan de oude bijnaam van Katendrecht: ‘De Kaap’. Tijdens het festival wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het schiereiland, toen het nog een rosse buurt en zeemanskwartier was…

Haven met beruchte volksbuurt

In 1895 behoorde Katendrecht tot de deelgemeente Charlois, die destijds werd geannexeerd om ruimte te maken voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Voor de bouw van de Rotterdamse haven onderging Katendrecht een grote transformatie!

In 1911 werd de nieuwe haven voltooid en brak een nieuw tijdperk voor het schiereiland aan. Het gebied bestond nu voornamelijk uit goedkope arbeiderswoningen, silo’s, spoorterrein, zeemanskroegen en boardinghuizen (huizen waar aangemeerde zeemannen tijdelijk verbleven). Door de nieuwe havenfunctie van het gebied en het volk dat deze nieuwbouw aantrok, veranderde het gebied in een beruchte volksbuurt.

Vrijstaat voor vertier

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Kaap misschien wel de enige plek in Rotterdam waar Duitse soldaten niet de dienst uitmaakten. Katendrecht was een ‘veilige haven’ voor alle Rotterdammers en niet-Rotterdammers. Niet voor niets werd op het schiereiland dagelijks genoten van swingende jazzmuziek en bood de Kaap onderdak aan vele onderduikers.

Ook na de oorlog bleef Katendrecht de plek om het Rotterdamse uitgaansleven te beleven. Het was het enige stukje Rotterdam dat nog overeind stond, de horeca en detailhandel bloeiden op en prostitutie vierde hoogtij. Katendrecht werd een ontmoetingsplaats voor bewoners, zeebonken, studenten en ‘stappers’ uit de stad. Op het eiland was tot diep in de nacht vertier en het internationale karakter van de grote vaart bracht muziek van over de hele wereld naar het schiereiland.

Een nieuwe boost

In de jaren ’80 verloor Katendrecht haar functie als havengebied en werd, onder dwang van de bewoners, een verbod op prostitutie doorgevoerd. Het schiereiland transformeerde van glorieus uitgaanscentrum naar achterstandswijk. Door steun van de gemeente Rotterdam is Katendrecht pas sinds een paar jaar weer volop in ontwikkeling. Initiatieven als De Nacht van de Kaap, De Ronde van Katendrecht en Theater Walhalla, geven het imago van Katendrecht een nieuwe boost!

Vervlogen tijden herleven

De Nacht van de Kaap is een internationaal zeemans- en levensliederenfestival, waarbij de vervlogen tijden op Katendrecht herleven. Op diverse locaties worden live levensliederen en sterke verhalen ten gehore gebracht. De nadruk ligt niet alleen op de liederen van vroeger, maar er wordt ook ruimte geboden aan muziek van nu uit alle windstreken om het internationale karakter van het eiland terug te halen. Dit alles in een pikant en absurd theatraal jasje.

De verhuizing

De Nacht van de Kaap speelde zich tot 2018 op en rond het Deliplein af en in vele horecagelegenheden die nog de sfeer uitademen van Katendrecht als zeemanskwartier. Dit jaar verhuizen we naar het SS Rotterdam, waar we dansen op het Promenade dek, feesten in balzalen met een ultiem Goldfinger-gehalte en een cocktailtje wegtikken in de bar waar Frank Sinatra ooit in kennelijke toestand zijn sigaren soldaat maakte. Alle bekende podia – De Ode, Het Grootste Danspaleis van Nederland, De Promenade – verhuizen mee naar de nieuwe locatie. Never change a winning team, tenslotte. Maar er staat meer op het programma. Naast het schip verrijst een speeltuin voor volwassenen waar je u tegen zegt, met Kaapse kroegen, charmante cafeetjes en ondeugende nachtclubs. Dit alles in de stijl van het SS Rotterdam.

Herinnert u zich deze nog

In de loop van de jaren hebben verschillende artiesten de Kaap onveilig gemaakt. Zo zijn er Ode’s gebracht aan Johnny Hoes, Jaap Valkhof en de Kilima Hawaiians door artiesten als Pierre Bokma, Maarten van Roozendaal, Frederiqe Spigt, Zusjes van Wanrooij, John Buisman, Anneke Grönloh en Pierre van Duyl.

Sinds 2012 werd er op het Deliplein een Ode gebracht aan het Internationale Drinklied, want het aantal drankliederen is vooralsnog onuitputtelijk! Van Tante Leen’s “Ik gun je heus je borreltje wel”, “One Bourbon, One Scotch and One Beer” van George Thorogood tot “Bestel Maar”  van Rowen Heze, alle soorten klassiekers komen voorbij gemixt met wat hedendaagse hits!  Gastartiesten Loes Luca, Jacky van Dam, Theo Braams, Jacques Herb, Karin Bloemen, Astrid Nijgh, Mylène d’Anjou en Richard Groenendijk brachten al een ode aan hun favoriete versnaperingen! Een groot meezingfestijn voor alle leeftijden!

In het Grootste Danspaleis van Nederland speelde (inter)nationale grootheden en talenten funk, rock ’n roll tot jazz, zoals Jungle By Night, Merdan Taplak Orkestar, Sven Hammond Soul, Yess Sir Boss, United Vibrations, Michael Prins en Rilan and the Bombardiers. De kroegentocht werd omlijst door Rotterdamse acts als Stringcaster, Hot Rock en De Flamingo’s. Oh wat is er wat afgedanst en gesjanst op de tunes van DJ’s Non de Jus, Billy Ray de la Haye, Mike Scott, Roccalberti, Socrates en Ardy Besemer. Tot in de vroege uurtjes!

Rotterdams illustere spreekstalmeester Jack Kerklaan vertelde de nodige Sterke Verhalen, the Apemen speelde in apenpakken de sterren van de hemel, de dames van Burlesque lieten menig bloed sneller stromen en de ganzenparade zorgde voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen.

Een bont gezelschap

De Nacht van de Kaap heeft zichzelf in de loop der jaren bewezen als een onmisbare waarde in het Rotterdamse festivalaanbod. Het festival wordt geroemd als een van de gezelligste festivals van de stad! En dit is te danken aan de samenwerking van de verschillende partijen op de Kaap, maar met name de fantastische bezoekers! Elk jaar lijken meer bezoekers zich geheel in te leven in het festival als piraat, matroos, dame van lichte zede of kapitein. Een prachtig bont gezelschap waar we nog vele jaren van hopen te kunnen genieten op de markante Kaap!